top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDDC Praha

Určení biologického otcovství bez vzorku domnělého otce

Aktualizováno: 28. 8. 2020

V případech kdy není možné testovat vzorek údajného otce z důvodů nepřítomnosti, nespolupráce nebo úmrtí, nabízí naše centrum alternativní řešení tzv. nepřímé testy určení otcovství bez použití vzorku údajného otce. Nepřímé testy určení otcovství porovnávají DNA profil testovaného dítěte s DNA profilem příbuzného člena rodiny.


Je tedy možné testovat dítě s jeho sourozencem, tzv. DNA test sourozenců, kdy dva nebo více sourozenců je testováno a jejich DNA profily se následně porovnávaji. Dalším vhodným testem je DNA test prarodičů, kdy je možné porovnat DNA profil dítěte a jednoho nebo obou prarodičů z otcovy strany. V případech kdy rodiče údajného otce nejsou naživu nebo není možné získat jejich vzorek DNA, je možné přistoupit k testování sourozenců údajného otce (tety nebo strýce testovaného dítěte), jedná se o tzv. test avunkulární (DNA test teta/strýc). U dětí mužského pohlaví lze také testovat příbuzné údajného otce mužského pohlaví pomocí DNA testu Y-STR (tzv. test Y chromozomu, který se vyskytuje pouze u mužů).


Existuje mnoho možností jak určit biologické otcovství bez vzorku údajného otce. U všech již zmíněných testů DNA je zároveň možné testovat nestandardní vzorky jako jsou vlasy, zubní kartáček, nehty, nedopalek cigarety apod..


DNA Diagnostické Centrum s.r.o.

pr@dnacenter.cz

Tel: 234 093 841

768 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page